Fietsnavigatie

De navigatie is niet meer weg te denken uit de auto terwijl dat nog niet zo het geval is voor op de fiets. Toch is de markt voor fietsnavigatie wel met een opmars bezig. Er zijn tegenwoordig ook heel veel mogelijkheden op het gebeid van navigatie. Ze kunnen naast je route en positie ook andere nuttige informatie bijhouden zoals hoogte, hartslag en trapfrequentie. Maar voordat U een keuze maakt moet U wel op de volgende punten letten.

Is de navigatie gemakkelijk te bedienen? De meeste navigatiesystemen zijn uitgerust met touchscreen. Dat is op zich mooi maar als het koud is en je hebt handschoenen aan op de fiets, dan is het ook belangrijk dat het scherm werkt met handschoenen aan. Tevens is het makkelijk als het menu niet te ingewikkeld in elkaar zit en een menu in het Nederlands is erg handig.

Hoe zit het met het kaartmateriaal? Bijna elk navigatiesysteem is uitgerust met een standaard kaartmateriaal met alleen hoofdwegen erop. Op deze kaarten staan geen fietspaden. Hiervoor zijn speciale kaarten gemaakt maar die zijn wel vrij prijzig. De ANWB levert speciale fietskaarten onder de merknaam “Onroute”. Tegenwoordig is er Open Mapsource (OpenFietsmap), en dit is geheel gratis. De Open Mapsource word continu bijgewerkt en verbeterd door vrijwilligers. Op internet kunt U aanwijzingen vinden hoe dit te gebruiken.

Ongetwijfeld is Garmin het bekendste merk als het gaat om fietsnavigatie. Garmin heeft ook het uitgebreidste assortiment. Een goed tweede merk is Mio met ook een mooie serie met navigatiesystemen. Ook is het merk Falk een goede keus.

In onze webshop kunt U het juiste navigatiesysteem vinden.