Racefiets Pedalen

Nu gaan we het over de racefiets pedalen hebben wat toch ook een zeer belangrijk punt bij het fietsen want door de pedalen wordt de kracht van de fietser overgebracht op de fiets.

Bij het fietsen op een racefiets is het gebruikelijk dat de schoenen in de pedalen worden geklikt. Dit heeft als voordeel ten opzichte van normale pedalen dat als u uw been omhoog beweegt u die kracht ook gebruikt om de ketting te laten draaien.  Als U een racefiets kopen wilt dan zitten daar over het algemeen geen pedalen bij. U koopt de pedalen los van Uw racefiets.

Belangrijk bij het selecteren van de pedalen is dat u let op de speling van de pedalen. Deze speling moet ruim voldoende aanwezig zijn want anders zult kunt u snel last krijgen van blessures.

Zorgt U er wel voor dat U bij de aankoop van pedalen ook de juiste plaatjes koopt. De plaatjes worden onder Uw schoenen gemonteerd zodat U in de pedalen kunt klikken. Dit zal wel enige oefening kosten om de schoenen erin te klikken. U kunt Uzelf weer losklikken door Uw hak naar buiten te draaien.

De pedalen zijn ook nog af te stellen. Dit kunt U doen door middel van een inbussleuteltje. Mocht U moeite hebben met het in- en uitklikken doordat dat te zwaar gaat, draait U met inbus de pedalen wat losser zodat het wat makkelijker gaat. Vooral als U pas begint met wielrennen is het aan te raden om eerst even te oefenen met het in- en uitklikken, dus daarbij moet U de pedalen zeker niet te strak draaien. Als U dat onder de knie hebt kunnen de pedalen iets strakker gedraaid worden. Probeer voor Uzelf de pedalen zo in te stellen dat het comfortabel zit, dus niet te los want dan kunt U uit de pedalen schieten, en niet te vast want dan krijgt U de schoen niet snel genoeg los in een noodgeval.

De bekendste merken zijn Shimano en Look. Uiteraard vind U deze merken in onze webshop.