Verschillende soorten racefietsen

Iedereen kent natuurlijk de normale racefiets maar er zijn verschillende soorten racefietsen.

Zo heb je ook nog de tijdritfiets die de meeste mensen ook wel kennen uit de grote fietsrondes zoals de Tour de France. Daarin worden altijd 1 of meerdere tijdritten gehouden, individueel en als ploeg. Zo’n tijdrit word met een speciaal vervaardigde fiets afgelegd. Vaak hebben zulke fietsen een dicht achterwiel en altijd een soort van ligstuur. Ze liggen dan voorovergebogen met de armen op het stuur, dit alles om een zo gunstig mogelijke aerodynamica te creëren. Zo’n tijdritfiets word ook vaak gebruikt bij triatleten.

 

tom dumoulin

Nederlands kampioen tijdrijden 2014 Tom Dumoulin

 

Een andere variant op de racefiets is de cyclocrossfiets, ook wel beter bekend als de fiets voor het veldrijden. Bij het veldrijden word er gereden over een parcours dat voor het grootste gedeelte onverhard is. Er word over zandwegen gereden en door bossen. Vaak zijn er onderweg hindernissen aangebracht zoals steile hellingen, lage hekjes waar overheen gesprongen moet worden. Bij zulke obstakels is het de bedoeling dat de fiets op de schouder word genomen en een stuk hardlopend af te leggen. Op zich verschillen de fietsen niet zo heel veel van de normale racefiets, het enige dat echt opvalt is de bandendikte. Bij de cyclocross word er gereden op dikkere banden met noppen. De competitie van het veldrijden word meestal in de wintermaanden gehouden.

 

 

 

 

 

 

Cyclocrossfiets

 

Nog een andere vorm van fietsen, is het fietsen op de baan. De wielerbaan is een ovale piste met hellingen rondom. Zo’n wielerbaan word ook wel een velodroom genoemd. De fietsen die daarvoor worden gebruikt verschillen wel wat ten opzichte van de normale racefiets. Er zit bijvoorbeeld geen rem op en ook geen versnellingen. Ook het stuur is breder en staat onder een andere hoek dan op een normale racefiets.

baanfiets

 

 

 

 

 

Baanfiets zonder remmen en versnellingen

 

 

[bol_search_form limit=”60″ block_id=”bol_5748127a14962_search-form” cat_id=”0″ cat_select=”0″ default_search=”racefiets” name=”racefiets winkel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”800″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]