Soorten racefietsen

Iedereen kent natuurlijk de normale racefiets maar er zijn verschillende soorten racefietsen.

Zo heb je ook nog de tijdritfiets die de meeste mensen ook wel kennen uit de grote fietsrondes zoals de Tour de France. Daarin worden altijd 1 of meerdere tijdritten gehouden, individueel en als ploeg. Zo’n tijdrit word met een speciaal vervaardigde fiets afgelegd. Vaak hebben zulke fietsen een dicht achterwiel en altijd een soort van ligstuur. Ze liggen dan voorovergebogen met de armen op het stuur, dit alles om een zo gunstig mogelijke aerodynamica te creëren. Zo’n tijdritfiets word ook vaak gebruikt bij triatleten.

Nederlands kampioen tijdrijden 2014 Tom Dumoulin

Een andere variant op de racefiets is de cyclocrossfiets, ook wel beter bekend als de fiets voor het veldrijden. Bij het veldrijden word er gereden over een parcours dat voor het grootste gedeelte onverhard is. Er word over zandwegen gereden en door bossen. Vaak zijn er onderweg hindernissen aangebracht zoals steile hellingen, lage hekjes waar overheen gesprongen moet worden. Bij zulke obstakels is het de bedoeling dat de fiets op de schouder word genomen en een stuk hardlopend af te leggen. Op zich verschillen de fietsen niet zo heel veel van de normale racefiets, het enige dat echt opvalt is de bandendikte. Bij de cyclocross word er gereden op dikkere banden met noppen. De competitie van het veldrijden word meestal in de wintermaanden gehouden.

Cyclocrossfiets

Nog een andere vorm van fietsen, is het fietsen op de baan. De wielerbaan is een ovale piste met hellingen rondom. Zo’n wielerbaan word ook wel een velodroom genoemd. De fietsen die daarvoor worden gebruikt verschillen wel wat ten opzichte van de normale racefiets. Er zit bijvoorbeeld geen rem op en ook geen versnellingen. Ook het stuur is breder en staat onder een andere hoek dan op een normale racefiets.

Baanfiets zonder remmen en versnellingen

Materiaalkeuze

Kies het juiste materiaal voor jouw racefiets Tijdens de Olympische tijdrit kreeg Rohan Dennis te maken met problemen met zijn fiets. In zijn geval ging het om een los zittend opzetstuur. Hij wisselde van fiets en reed door. De fietswissel werd perfect uitgevoerd en Dennis was snel weer op snelheid. Toch was hij door deze …

Materiaalkeuze Lees verder »

Vrouwenfietsen

Het is een feit dat het vrouwenfietsen steeds populairder word en dat kan ook bijna niet anders met Nederlandse topfietsters zoals eerder Leontien van Moorsel en tegenwoordig natuurlijk Marianne Vos. Door de geweldige prestaties van deze vrouwen en het Nederlands vrouwenteam krijgt de sport steeds meer aandacht en beginnen meer en meer meisjes en vrouwen met …

Vrouwenfietsen Lees verder »